Hjerter og edderkopper

Den siste tiden har jeg kjent på at jeg savner klasserommet, og det er fordi jeg jobber med så herlige ansatte og nyansatte som skoleleder ved Lovund skole. Det å få inspirere og bli inspirert gjør noe med en og gjennom å ha snakket mye om lese- og skriveopplæring den siste tida, naturlig nok, hadde jeg lyst til å begynne å blogge igjen og dele litt av det jeg har gjort før, fra klasserommene i dag og det jeg selv tror på har effekt og finner belegg for i det vi kaller den forskningsinformerte praksis.

I en post på Instagram tidligere i dag nevnte jeg også at jeg har gått litt lei av det jeg kaller for cupcakepedagogikken. Det er ikke kritikk, men kanskje mer enn erkjennelse av at jeg over år har sett at det er en fremvekst av det og at mange nyansatte og erfarne lærere holder på å jobbe seg ihjel – og for hva? I samme åndedrag så er det mange forlag som tror at dette også er veien. I bunn og grunn handler det om at bildene i stor grad tar for stor plass og at læringsutbyttet på den enkelte side, ark eller opplegg blir for lite til at arbeidet med å enten laminere, gjennomgå eller klippe det ut – kanskje blir mer av jobben enn tiden og læringsutbyttet du får igjen for det i klasserommet. Det visuelle er kjempeviktig og jeg liker også i både mine egne bøker og opplegg at bildene skal gi den inspirasjonen, pekepinnen, støtten og motivasjonen som trengs. Men, alt med måte. Derfor hadde jeg så lyst å gå litt tilbake til basic og tenke at det enkle er ofte det beste. Følger du med i innlegget vil du også se at jeg har latt meg bite litt av cupcakepedaoggikk med pynting og arbeid.

Så? Are you ready? Denne her aktiviteten finnes i like mange ulike versjoner som det finnes land, og kalles alt fra Oh Snap! til KABOOM!, men i mitt klasserom har den fått navnet “Hjerter og edderkopper” og jeg tar deg med steg for steg.

Hjerter og edderkopper

Hva trenger du?

 • En god og vannfast merketusj eller en merkemaskin
  (For en som ikke skriver så fint er en merkemaskin topp og plastbåndene fra Dymo sitter ekstra godt)
 • Ispinner
  (De jeg har valgt er fra Clas Ohlson og selges i pakker på 48 stk. Disse har også en bredere del øverst og er tynnere lengre ned og passer godt i koppene)
 • En eller et par tomme bokser
 • Limstift
 • Gavepapir
 • En ordliste du kan ta utgangspunkt i enten det er øveordene du har bestemt, ord fra Magiboka, høyfrekvente ord eller fagbegreper.

1 Start med å avgjøre hvilke ord som skal være med i akkurat denne spillserien. I spillserien her valgte jeg å ta for meg øveordene fra Magi A, for bokstavene l, e, s, o, m, u, i, og r. Det ga 48 ord og er en passelig mengde for den elevgruppen jeg skal bruke dem til.

2 Avgjør hvor mange sett du trenger å lage. Et spill med 48 ord vil kunne passe for 2–4 spillere, og du vil kanskje derfor ha behov for å lage flere sett hvis du ikke skal bruke dette som en stasjons- eller gruppeaktivitet. Bestemmer du deg på forhånd er det lettere å skrive ut antall etiketter med en gang og du slipper taste inn ordene flere ganger.

3 Sett ordene på ispinnene og pass på at du gnir hjørnene godt mot treet på ispinnene. Ellers kan de løsne lett, både på grunn av barnehender, men mest av alt i kontakt med boksen og de andre pinnene.

Som du ser av bildet vil ispinnene være lett å få tak på uten at ordene synes fordi de smalner inn mot bunnen. Pass på å gni merkelappene godt mot treet slik at de sitter godt.

4 Bestem deg for to ulike symboler som kan ha ulik betydning og ulike funksjoner i spillet. Jeg har over tid brukt hjerter og edderkopper og har derfor valgt det her også. Den forrige merkemaskinen fra Dymo hadde disse symbolene inne og jeg slapp å utfordre tegneferdighetene mine. For de minste bruker jeg tre pinner med edderkopper og tre med hjerter. Lengre opp bruker jeg ofte flere pinner og derfor flere edderkopper og hjerter.

5 Nå kommer det et punkt hvor du kan gjøre en lettvint løsning og bruke en pennekopp eller noe du har fra før av, men tenk så mye morsommere du får det om du finner fram til et søtt og morsomt gavepapir. Jeg sa jo jeg cupecakepedagogikken kom til å komme inn her et sted. Bruk limstift og lim på papiret. Pass på at du fester noe av papiret på innsiden slik at det fester seg og ikke plutselig begynner å flasse av. Her snakker jeg av erfaring.

Unngå klin og gris ved å smøre selve limet på boksen du skal feste papiret til. Gavepapir krøller seg fort og plutselig sitter både fingre, gavepapir og en ispinne fast og ukvemsordene vil hagle i stua, på kontoret eller på kjøkkenet.

6 Nå er du i mål! Hvis du som meg syns at boksene blir veldig søte, kan dette være svært avhengighetsskapende og en ledig boks betyr jo at en ny spillserie er på vei, gjør det ikke? Nå skal vi se på hvordan spillet “Hjerter og edderkopper spilles”.

Spilleregler

“Hjerter og edderkopper” kan spilles på ulike måter. Den vanligste måten er likevel denne, og spillet passer for 2–4 spillere.

 • Elevene trekker en pinne etter tur og leser ordet for de andre. Leses ordet korrekt, som er forventet, beholder eleven pinnen.
 • Trekker en elev en edderkopp skal eleven legge alle pinnene sine tilbake eller hele gruppa. Dette er en viktig øvelse i å følge spilleregler og er viktig å poengtere på forhånd.
 • Trekker en elev et hjerte skal eleven trekke to pinner og lese ordene på samme måte som over. Her kan en også legge opp til at hele gruppa får trekke to pinner til.
 • Når alle pinnene er trukket er det den med flest pinner som vinner, eller at spillet starter på nytt.
 • Bruk tidsstyring for å øke lesehastighet eller for å avgrense aktiviteten som f.eks en start- eller avslutningsaktivitet for økta.

Jeg syns det er mest “fair” for de minste elevene at hele gruppa må legge pinnene tilbake og bruker mye tid på å lære dem at det bare er morsomt for da må de lese ordene på nytt. Da blir tidsstyringen viktig slik at aktiviteten ikke trekker ut i tid. For lesesvake elever kan det være en fordel at aktiviteten gjennomføres med en lærer eller som del av lærerbetjent stasjon.

Husk at du også kan lage ulike spill til ulike elever og nivådifferensiere ut fra elevenes ferdigheter.

Variasjon

 • Elevene trekker pinner etter tur, leser ordet og må si et nytt ord som begynner eller slutter med samme bokstav.
 • Elevene trekker pinner etter tur, leser ordet og må si en setning med ordet.
 • Når elevene trekker en pinne med en edderkopp på, må den som trekker eller hele gruppa legge seg ned på gulvet og spinne rundt en runde for å få nok edderkoppspinn til å trekke flere pinner.
 • Når elevene trekker en pinne med et hjerte på, må den som trekker pinnen si noe fint om den eller de eleven spiller med.
 • Elevene trekker pinner etter tur hvor læreren har satt på ulike begreper eller fagbegreper i f.eks. KRLE, samfunnsfag eller naturfag og må forklare begrepet for de andre spillerne.
 • Bruk ulike ordklasser. Elevene trekker pinner etter tur og bøyer ordklassen i ulike tider for de andre spillerne.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *