La elevene bli lesevise! 1


Jeg har lenge ventet på at Haugenbok.no skulle levere denne boka med flere i postkassen min, for den har jeg ventet og siklet etter lenge. Nemlig Gan Aschehougs utgivelse «Lesevis» fra forfatterne Gerd Fredheim og Marianne Trettenes. Årsaken til at jeg velger å dele noen ord om denne med dere er fordi siden jeg sjeldent bruker bøker, så må boka treffe veldig før jeg kan ta den i bruk i klasserommet. Det gjorde denne!

lesevis3
I «Lesevis» møter elevene oppgaver og strategier som passer godt opp mot modellene du bruker i klasserommet uavhengig om det er LUS, LeseLOS eller andre. Boka passer som min gode mentor sa, til gammel og ung – og sikrer at både de som har og de som ikke har det Liv Engen i sin tid kalte en «fingerspissfølelse» for lese- og skriveopplæring kan føle seg trygge. Nok om det, for Gerd Fredheim er og har lenge vært en guru, mentor og veiviser for mange lærere gjennom årenes løp og det er ikke uten grunn. Når denne boka nå ble lansert måtte jeg ha den fordi den nettopp rettet seg mot de minste og viktigste brukerne. De som er på vei, de som er kommet litt lengre, eller de som sliter litt – har alle utbytte av boka.

Gjennom mine to eksemplarer har jeg brukt boka både i 1, 2, og 6. klasse på et par dager i små grupper for sterke, hel klasse og for små grupper med svake elever. Boka er altså et godt utgangspunkt for tilpasset opplæring og har også tekster som i mine øyne passer godt til arbeid med norsk som andrespråk og særskilt norskopplæring.

lesevis1 Nå håper jeg selvsagt at Gan Aschehoug ikke får fnatt, men jeg måtte selvsagt vise noen bilder fra boka nettopp for å vise kategoriene den er delt inn i. I tillegg til at boka er praktisk inndelt i årstider og har tekster som dekker mange kompetansemål etter 2. trinn, så er den også delt inn i oppleve – lære og gjøre som gir elevene ulike innfallsvinkler til de spennende og godt illustrerte tekstene. Det gjør også at boka og dens oppbygning og layout egner seg godt til aktiv bruk av ulike metodikker fra VFL – Vurdering for læring som jeg jo selvsagt digger og gir meg mange muligheter.

Det som gjør det metodiske så enkelt, så lærerikt og så faglig er den rike og svært godt oppbygde lærerveiledningen til hvert opplegg. Med fokus på lesestrategier, å orientere seg i teksten, høyfrekvente ord, øveord, stavelser, fokus på leseforståelse og ikke minst mange gode «regning i alle fag»-oppgaver er de fleste grunnleggende ferdighetene godt integrert hele veien. Det gjør at du enkelt gjennom stasjonsarbeid med veiledet lesing eller en god time sammen med elevene har et tipp topp og ferdig opplegg som sikrer måloppnåelse, god lese- og skriveopplæring og opplevelser som ungene setter pris på.

lesevis2

Nå lurer du sikkert på, «Hva gjør vi med de sterkeste?». Det er lagt opp til gode differensieringsmuligheter med både ekstraoppgaver og generelt rike oppgaver til hvert av oppslagene. Jeg er sikker på at elevene gjennom aktiv bruk av denne boka vil bli svært «Lesevis»(e) og at de i likhet med læreren vil få fine stasjons- eller klasseromsøkter takket være denne. Så da vet både du og jeg hva vi må gjøre. Skal du bruke boka i stasjonsarbeid eller EYLP er det en fordel at du og hver elev på gruppa har en egen bok. Skal du bruke den i klasseromsundervisninga bør du ha minst ei bok per læringspar. Nå får jeg bruke vinterferien til å gjøre unna litt matematikkstudier og kose meg med «Lesevis». Det eneste jeg funderer på i denne matpausen på en fredag er, skal jeg bestille og kjøpe inn 11 bøker til selv – slik at læringspartnerne mine kan kose seg eller skal jeg bruke dem på en stasjon. For et dilemma! God helg, og du – vurderingseksemplar som du kan bla i på nett av «Lesevis» finner du her.


Om Runar Ragnarson Brataas

Runar Ragnarson Brataas (f. 1991) er utdannet Grunnskolelærer 1-7/adjunkt ved Høgskolen i Nesna (Nord Universitet) og Høgskulen i Volda. Bruk av konkreter, terninger, spill og å utnytte ulike læringsstiler for å fremme tilpasset opplæring og bruk av ulike læremidler har alltid vært viktig for Runar i både undervisning, formidling og i opplegg han selv deler og lager. Runar har tidligere jobbet både i Rana- og Osloskolen, men jobber nå som forlagsredaktør for barnetrinnet i GAN Aschehoug.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “La elevene bli lesevise!