Hva trenger jeg til matematikken, Runar?


Det er veldig mange som spør meg både via e-post, Facebook og på gata om jeg kan bistå dem med hva de trenger å kjøpe inn. Ofte har jeg jo lyst til å ta av, og det gjør jeg jo, men jeg har derfor prøvd å vise litt av hva man bør ha. Jeg har primært på grunn av at de fleste som spør er 1. og 2. klasselærere, ikke tatt med utstyr i forhold til brøk osv. For hver ting skriver jeg kort, og ikke uttømmende om hvordan en kan og hvordan jeg har brukt materiellet. Utstyr for større elever kommer jeg nok tilbake til utover høsten, og det er som oftest ikke der det skorter heller. Før jeg setter i gang vil jeg også bare si at jeg verken er sponset eller gitt noe for å skrive innlegget, for det meste jeg har er kjøpt både dyrt og billig på eBay, Amazon eller hos ulike forhandlere. Om jeg eier mer enn det som er og det på bildene? Ja, og det er bare mitt. Derfor håper jeg at dette innlegget også kan være litt hjelp for skoler eller ansvarlige som skal bestille inn på skolene i matematikkfaget. Hvorfor jeg har kjøpt det selv? For min erfaring er at utstyr ikke finnes, det forsvinner og at når jeg har bruk for det så er det borte eller ikke komplett.

PS. For de som er veldig interesserte i terninger, så kommer det altså, det er bare litt langt ned her, slik at du skal få med deg alt det andre – først.

I innlegget vil du ikke finne lenker til salgsstedene på eBay. Dette er fordi mange av lenkene ofte bytter da selgere skifter navn eller at de blir fri for varene. Ta deg en søkerunde selv, prioriter «buy now» og «free shipping» og ordn deg en PayPal-konto. Det er bare å sette i gang. Et annet tips er å velge de som har lengst leveransetid, for selv om det tar lengre tid så kommer varene ofte tidligere og de er også en del billigere. Selv mottok jeg denne uka 30 tangram som ikke skulle komme før om en måned, og for de betalte jeg rundt 5 kr per sett.

14

Tosidige tellebrikker er geniale og disse kommer fra Learning Resources. Det finnes også billigere på nettet med rød og blå og begge typene selges i forpakninger fra 100-200 og også 500 stk. Av erfaring har jeg endelig tatt meg tid og bryet til å bruke små esker fra Søstrene Grene og laget meg sett med 40 tellebrikker. Disse settene kan to læringspartnere bruke til alle spillene jeg har laget selv, kjøpt eller kopiert fra ulike veiledninger. Da har de hver sin farge og slipper å være redd for å markere med feil. I tillegg har elevene som nå skal starte i førsteklasse, 20 tellebrikker hver som vil hjelpe dem både med telling, problemløsing og i andre situasjoner. Når disse settene nå er ferdige og klare til bruk er det så mye lettere å ha oppstartsaktiviteter på morgenen og i matematikktimene. I tillegg bruker jeg brikkene også ved spill i norskfaget.

Lydløse terninger med eller uten prikker har jeg alltid stående i en egen boks med 3 ganger så mange terninger som vi er elever nettopp fordi de skal kunne brukes i en fei til spill hvor det er behov for disse terningene, og at jeg skal kunne differensiere med eller uten prikker for de som trenger det. Husk at ved bruk av terninger med prikker får du flere med fra første skoledag.

6

Minitavler bruker jeg i alle fag, og selv om denne er fra Cappelen Damm og finnes i sett på 30, så har Maske/Lekolar også fine tavler og det samme med Arcol. Det handler om å finne de som er best for deg og elevene dine. I bunn og grunn skulle jeg ønske vi kunne hatt mer sånt i norsk skole og et større utvalg. I USA finnes det sånne tavler for alle formål, og det er det vi trenger. Min erfaring er at elevene i større grad tør mer, for måten de skriver på eller symboliserer f.eks matematikken på der blir ufarlig og de er ikke redde for å gjøre feil. Jeg bruker disse masse til veiledet matematikk både i små grupper og full klasse. Det er også stas når de jobber sammen som læringspartnere, om hvem som skal få skrive eller viske. Små motivasjonsfaktorer for å få dem til å regne mer. Heldige Åsta som får låne disse når jeg ikke fikk dem med på flyttelasset. Heldigvis har skolen jeg skal jobbe på ved høsten innsett viktigheten av disse, nemlig.

Cuisenairestaver kan brukes i forhold til mengdetrening, konstruksjon av figurer, brøk, og andre emner. De passer godt til bruk både på matteverksted og i stasjonsundervisninga.

Tellebrikker i ulike farger og formater kan brukes til prealgebra, spill, mønstre, sortering og som det de skal fungere som – tellebrikker. Jeg tør ikke tenke på hvor mange tellebrikker jeg egentlig har, jeg.

Lydløse tangram eller tangram i tre er noe jeg og elevene bruker å sette stor pris på. Til min førsteklasse denne høsten har jeg bestilt 30 tangramsett som er lydløse nettopp slik at alle kan komme i gang med en gang med å utforske og prøve å lage mønstre etter maler. Til stasjonsundervisninga finnes det mange gode bøker og maler på TPT hvor elevene skal bygge for så å fargelegge. Mange syns dette blir statisk, men husk også hvor viktig det er at de får bevise at de har gjort rett. Ofte så gir vi elevene figurer de skal lage og sjekker ikke opp om de får det til. I tillegg er det atferdsmessig fint å faktisk si at de MÅ bruke fargen som tangrambiten viser og ikke en de velger selv. Nemlig.

10

Store spillebrett som gjerne dekker to eller fire pulter slik som ludo, stigespill eller tre på rad har jeg tråla eBay etter og bestilt flere av. Elevene får da store lydløse terninger på en stasjon og kan både kose seg og telle. Jeg utfordrer elevene stadig vekk med 2, 3 eller 4 terninger og de må f.eks telle på engelsk når det er engelsk stasjonsundervisning.

Puslespill i matematikkfaget (og andre fag!) åpnet øynene mine opp for hvor lite mange elever gjør i matte- og arbeidsboka si og hvor mye glede de finner i å pusle på en stasjon. I slutten av fjerdeklasse klarte mange elever hele fire vanskelige puslespill på en stasjon på 10 minutter. Da var noen også større enn disse. Larsen har spesialisert seg på puslespill i de fleste fagene og dessverre har jeg nok brukt en hel del tusen hos dem, og har både poser og stativ. Vel verdt det med tanke på at mine elever både leste og regna godt etter det. Det fine var også å se at nå som jeg skulle være borte et år, dukket det også opp på skolens sin regning haugevis av dette. Men, man må se at det funker først.

Pattern Blocks er på samme måte som tangram fine til bruk. De funker på nesten samme måte, men de fungerer også ganske godt i arbeidet med brøk. Sjekk ut Van De Walles bok, der finner du mange gode ideer i forhold til brøk og også andre oppgaver med Pattern Blocks. Disse må ikke forveksles med de gamle kassene med mønsterbrikker. Da får du et problem med å få kopioriginalene til å stemme.

Dominobrikker – de gode gamle sorte bruker jeg mye til å utfordre elevene i oppstartsaktiviteter. De kan trekke fra og legge sammen. De kan finne regnestykker med addisjon og subtraksjon som gir brikkens sum til svar. Det kan være å plassere rett regnestykke på tavla til rett brikke hvor jeg på forhånd fester dominobrikkene på tavla med klister. De er fine til så mangt både når det gjelder å doble, halvere og finne like.

12
Multilinkklosser (det er det det heter?) eller unifix bruker vi til mange ulike ting. Både når elevene skal legge sammen og trekke fra. Når vi skal jobbe med ulike problemløsingsoppgaver og ikke minst finnes det morsomme aktivitetskort til arbeid med konstruksjon osv. Her ser dere gamle regnespillbrikker hvor elevene først har bygget 19 og trukket fra 2 og viser svaret som bevis ved siden av.

Morsomme små dyr eller andre småleker tipset frk. Linn meg om som belønning og ikke minst at de kan brukes i forhold til statistikk. Jeg har laget små poser hvor elevene selv må tenke over hvordan de vil kategorisere dem. Sterk, svak eller rød, grønn, blå eller gul osv osv. Noen ganger får elevene først uten og vite om at det er matematikk, gi figurene navn og deretter må lage søyler etter hvor mange dyr eller Pokemon som har navn med bokstaven B, G, P osv.

8

Lego er min store favoritt og jeg bruker det så mye som jeg kan både til bygging av ord, høyfrekvente ord og i forhold til å følge, bygge og konstruere etter tegninger. De kan også brukes i forhold til mønster og ikke minst som herlig belønning for god innsats eller arbeidsro.

Geobrett (ja, jeg fant bare et bilde av et godt og gammelt hjemmesnekra et fra gammelskolen min) er geniale for elevene å utforske areal, omkrets og ulike geometriske figurer. Jeg har sikkert brukt hundrevis av kroner på mønster, men hurra meg hei så fint elevene har hatt det med å lage, kopiere og måle mønster.

Endelig var det tid for litt av de artige terningene mine som jeg har brukt en haug med penger på, og betalt opp til 350 kr inkludert frakt for bare 12 terninger. Men, hva gjør man ikke for et bedre læringsutbytte og for å fremme tilpassa opplæring. Terningene mine har jeg voktet og vokter enda som gull. På flere av kursene jeg har holdt om matematikk, terninger og tilpassa opplæring er det flere som har hatt lyst til å ta med seg og også har tatt med seg terninger de egentlig bare skulle låne. Den mest sjarmerende var den læreren som tilbød å gi meg et kyss for terningen – men det hadde kanskje vært å gå litt langt.

2-5
Her er grunnkassen som jeg har rydda litt i og klargjort for innrykk av nye førsteklassinger denne høsten. Denne er en fin basis og det meste herfra kommer fra Spillsjefen.no og eBay. Årsaken til at jeg nevner Spillsjefen er fordi de terningene øverst til venstre var veldig billige. Løp og kjøp, også får vi håpe at det ikke endres pris nå underveis.

D3-terninger med og uten prikker bruker jeg den første tida for å legge sammen og å kjenne igjen og å finne mengder. Disse har jeg en til hver elev av med og uten prikker for å sikre at alle kan være med fra dag 1. Til høsten har jeg også tenkt å dele en egen guide med dere for akkurat disse terningene med ideer og spill.

D4-terninger er firesidige og neste steg. Hele tiden er spørsmålet hvor høyt opp eleven kan jobbe i tallområdet og eventuelt hvor stor sum eleven kan klare å legge sammen.

D5-terninger. Kanskje kan ikke eleven legge sammen en sum som 10, men kan kanskje bruke en D5 og en D3 for å få tall som 4, 5, 6,7 og 8 etc.

D6-terninger har jeg enormt mye av både i vanlig og lydløs versjon.

D6-terninger med tekst har jeg valgt å bruke for å fremme lesing og skriving, og for at elevene skal koble tallnavnet til tallet og mengden. Elevene syns dette er spennende og motiverende. Spesielt når de da ser at seks + seks = tolv og får lov til å skrive det. Sikkert vranglære, men motiverende likevel.

D8- og D10-terninger for mest mulig tilpasning er viktig å ha med i grunnkassen og D10 bruker jeg ofte i ulike spill for elevene. Vi må ikke glemme heller at elevene skal minst nå tallene til 20 i første klasse.

4-2

Denne juveleska inneholder favorittene til elevene etter hvert som de mestrer mer og mer og æren av å få holde på med disse er stor. Her er det både D10-terninger med tekst og D12-terninger uten tekst (her må jeg supplere med flere!). Videre har vi doble D6- og D10- terninger hvor elevene kan legge sammen eller doble. Storfavoritten videre er de dyre, men veldig motiverende trippelterningene fra Koplow. Siste på bildet er D20, og visste du at det fantes blant annet D30-, D60- og D100-terninger?

Så hva mer er det jeg ikke har tatt bilder av og nevnt? Jo, det skal jeg si deg. Det er målebånd, linjal, tallinjer i tallområdet minst fra 0-20 (helst de fine med 0-30) og magnettall som kan brukes på mange ulike vis (og finnes knallbillig på eBay).

Lykke til med innhandling, inspirasjon eller sjokkopplevelsen av å lese og se alt dette.
Ha en videre fin sommer – jeg kommer tilbake med mer og gleder meg enorm til skolestart.


Om Runar Ragnarson Brataas

Runar Ragnarson Brataas (f. 1991) er utdannet Grunnskolelærer 1-7/adjunkt ved Høgskolen i Nesna (Nord Universitet) og Høgskulen i Volda. Bruk av konkreter, terninger, spill og å utnytte ulike læringsstiler for å fremme tilpasset opplæring og bruk av ulike læremidler har alltid vært viktig for Runar i både undervisning, formidling og i opplegg han selv deler og lager. Runar har tidligere jobbet både i Rana- og Osloskolen, men jobber nå som forlagsredaktør for barnetrinnet i GAN Aschehoug.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *