F-Skynddereskolebussenkommer

To spill og arbeid med terninger med tallene 1-3

Det har vært utallige spørsmål om både hvor man får tak i, hvorfor man bør og hvordan man kan bruke terninger med enten tallene eller mengdene 1-3. Noen av dem har jeg besvart på Facebook, andre på e-post og nå prøver jeg å svare litt her også. Både eBay og Spillsjefen.no selger terninger med tallene 1-3, mens eBay er det eneste stedet jeg har funnet terninger med mengdene 1-3. Jeg ser at selv om de sistnevnte med mengder er dyre, er de nettopp det hjelpemiddelet jeg har erfart og fortsatt erfarer er viktig å ha i verktøykassa når elever som syns tall er vanskelig, skal jobbe med både en-til-en-korrenspondanse, men også generelt tallforståelse og f.eks addisjon. Med terninger med enten tallene eller mengdene 1-3 i terningkista blir den første tida og begynneropplæringa i matematikk i første klasse eller ved spesialundervisning straks mer motiverende, spennende, utviklende og lettere å tilpasse. Det er også en fin måte å jobbe steg for steg med utgangspunkt i de første tallene elevene enten lærer eller har lært, og bygge videre på både med spill, men også i forhold til tallinja og å øve inn strategier for nabotall, veier til tall og tallvennene.

terningspillmed3terning
Når en kollega da spurte meg i vår og flere følgere etter, «Kan ikke du lage noen spill som passer bare til denne terningen slik at jeg klarer å gjennomføre og komme i gang?» måtte jeg jo bare gjøre det. De har vært ute på TPT en uke nå snart, og jeg har fått mange fine bilder av dem i bruk og av lærere som syns det er lettere å motivere og tilpassa for elevene. Spesielt kanskje i klasser hvor det også er mange som kan mye, mens andre som kan lite. Spillene jobber med tall fra 1-12.

I vårt klasserom har vi allerede brukt flere av brettspillene og begynt på med «å legge sammen» litt på terningspillene som også følger med i pakken. Det jeg opplever gang på gang er hvor motiverende barna syns det er med disse brettspillene som enten oppstartsaktivitet, oppsummering eller som et ledd i Vurdering for læring-arbeidet og metodikken. Selv har jeg valgt å lage til slik at jeg har 14 av hvert spill, slik at 28 elever kan spille hvis det er nødvendig. Hvis du ikke vil skrive ut fargeversjonene, kan du alltids bruke de i sort/hvitt på farget papir. Læringsparene spiller sammen, og spillene oppbevarer jeg i plastkonvolutter med trykknapp. I rekkefølge, alltid klare og fint utstilt hvor elevene ofte spør, «Kan vi få spille det spillet fra mattetimen senere, også?». Den hyggeligste kommentaren kom rett før skoleslutt fredag denne uka hvor følgende spørsmål ble stilt, «Runar, hvis vi noen gang får en ny lærer, kan vi få ta med spillene dine da?». Det fine med selve terningspillene hvor vi legger sammen er at vi kan bruke ulike terninger, men spille samme spill.

Sånt motiverer og viser at vi har mye å hente på å jobbe etter målene i Kunnskapsløftet og ut i fra læringsmål elevene kan mestre ulikt, men samtidig ikke mål som styres ut fra hva det enkelte læreverk kan legge opp til. Hos noen fungerer det veldig godt, mens i andre ikke – og hvor er garantien for at det ligger opp mot målsetningene til formål for faget og K06/13?

brettspilldemo3

Siden jeg ikke har blogget på en stund tenkte jeg at jeg jammen måtte dele minst et av spillene med dere, men jammen ble det to. Last ned ved å trykke på bildet eller åpne i en ny fane, høyreklikke «lagre som», og deretter finne bilde(ne) igjen og høyreklikke for skriv ut og velge best mulig løsning for det som passer deg. Håper at du i likhet med meg, er kommet i gang med lærerike, motiverende og spennende økter.

F-Kulekatter

F-Skynddereskolebussenkommer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *