Oppvåkningen og Charlotte Duesund


Jeg er nå lærer i Osloskolen. For mange år siden var akkurat det helt utenkelig, men på grunn av mange ulike årsaker står jeg her i dag. Jeg må ofte kjenne litt ekstra etter, for det er nytt og ferskt – men det er noe befriende annet enn jeg er vant til. Jeg blir tatt på alvor, og det forventes det som jeg alltid har ønsket at noen skulle forvente av meg som pedagog. Jeg gleder meg til å dele mer om hvordan hverdagen er, hvordan klasserommet ser ut, hvordan skolekoden og skolekulturen er, og hvordan jeg underviser nå og har undervist det siste året.

Det jeg skal fortelle om nå er likevel det viktigste, nemlig oppvåkningen, som er takket være et menneske som er blitt et forbilde og en suveren fagperson jeg møtte i april,  og som satte så ord på det jeg aldri i den grad har klart å gjøre selv og som klarte å hindre at jeg kanskje hadde kommet til å kjøre av veien som lærer og endt rett inn i tunnelen på nytt. For det kunne hendt, og har hendt før, for jeg gir alltid 150% og det har jeg tenkt å gjøre i mange år til, – ikke fordi jeg må, men fordi jeg vil. Fordi jeg inspireres, lærer, lærer bort og utvikler meg selv og andre. Oppvåkningen takker jeg Læringsmiljøteamets Charlotte Duesund for.

duesundkurs

Enda mer heldig var jeg og mine medkollegaer som fikk starte skoleårets planleggingsdager sammen med henne og arbeidet med «Fra Kunnskapsløftet og til klasserommet». . Det eneste jeg klarte å tenke på da som i april hvor temaet var læringsdialog, oppstartsaktiviteter og åpne oppgaver,  var, «Dette fortjener alle lærere å høre, lære og innse, og spesielt de som ikke skaper gode dager for elevene sine faglig og sosialt». For jeg sier ikke at de er mange, men de finnes og det er ofte de som snøfter og sender stygge e-post, meldinger og sprer styggheter på nett.

Du syns kanskje at navnet hennes virker veldig kjent, sant? For ja, hun er en av forfatterne bak boka jeg har delt både her på bloggen og på Facebook, nemlig «Inkluderende læringsmiljø – faglig og sosialt» utgitt av Gyldendal Akademisk.

Hva det var som gjorde at Duesund ga meg en oppvåkning da, nå, og hver dag, var det tydelige fokuset på hvor lett, ja det høres kanskje merkelig ut, men sant, man kan drive god undervisning etter prinsippene bak solid forskning på både utdanningsledelse og VFL – vurdering for læring, og ivareta elevene faglig og sosialt. Å jakte på elevenes læring og hvor hen de er på vei i sitt læringsarbeid. Den viktigste lærdommen og oppvåkningen var kanskje å innse at det andre har kritisert meg for, er den retningen vi skal og bør inn i, samtidig som verktøykassa, strukturene og de metodiske tipsene jeg fikk gjorde meg sulten på å lære enda mer og bli enda mye bedre, og forske på hva jeg gjør som fungerer og hva som ikke fungerer.

Det å kunne bruke Kunnskapsløftet og ikke drukne i omfattende mål er et annet eksempel, og hvor Duesund på en suveren måte knuser i alle fall mange av de lokale læringsmålene jeg har sett i mange Nordlandskommuner fordi hun vet og kan lære bort hvordan en bør jobbe. For meg, som har vært så heldig å jobbe fulltid nesten hele tida siden jeg starta lærerutdanning som 19-åring og samtidig fullførte den fireårige utdanninga på bare 3 år, var det dette som skulle til for å revitalisere og samtidig utvikle troen på hvorfor jeg er, skal være og må være lærer for de som skal være fremtidens helter og heltinner og som hver dag skal lære enda mer sosialt og faglig – ikke bare fordi de må, men fordi de vil. Vil fordi læreren deres ønsker og prøver å streve etter klasseromsmagi hver eneste dag.

Jeg står i stor gjeld til deg, Charlotte og nevner deg overalt hvor det er naturlig og selvfølgelig. Det gjør jeg fordi jeg har så stor tro på at du når ut, og fordi jeg har tro på at du må nå ut til enda flere. Jeg håper at du som leser bloggen min også blir nysgjerrig på både å lese boka Charlotte har vært med å skrive, men også på å få Charlotte til din skole eller kommune. For den energien man opplever både under og etter en dag med henne. Den, den setter seg i kropp og sjel, og er den du tar frem når du kanskje tenker at «i dag var det litt utfordrende» eller «wow, dette er nettopp en av de timene Charlotte snakket om,og jammen fikk jeg det til».

Tusen takk for at du gjør meg og kan gjøre de du møter på din vei til enda bedre lærere.

duesundbok


Om Runar Ragnarson Brataas

Runar Ragnarson Brataas (f. 1991) er utdannet Grunnskolelærer 1-7/adjunkt ved Høgskolen i Nesna (Nord Universitet) og Høgskulen i Volda. Bruk av konkreter, terninger, spill og å utnytte ulike læringsstiler for å fremme tilpasset opplæring og bruk av ulike læremidler har alltid vært viktig for Runar i både undervisning, formidling og i opplegg han selv deler og lager. Runar har tidligere jobbet både i Rana- og Osloskolen, men jobber nå som forlagsredaktør for barnetrinnet i GAN Aschehoug.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *